Vesti

2. Jun 2022. Beograd
Sa velikim zadovoljstvom i posle višegodišnjih pokušaja, sa velikim ponosom objavljujemo da će se u Beogradu od 24. do 28. Oktobra 2022. održati RIPE85 sastanak.

SOX i RNIDS će biti lokalni domaćini skupa RIPE85 , ali i DNS-OARC radionice.

RIPE MEETING predstavlja na mnogo načina centralnu aktivnost kako po pitanju upravljanja Internetom, tako i po pitanju tehničkih aspekata poboljšanja stabičnosti i bezbednosti Interneta u celini.

Prethodni RIPE84 u Berlinu okupio je oko 600 učesnika iz celog sveta.

 

Januar 2022.

Januar 2021.

Communication

Colaboration

Cooperation

08. Maj 2018. Beograd
Želimo da obavestimo naše partnere i korisnike da je SOX uspostavio direktnu vezu sa BIX.BG. Bugarski Internet Exchange je povezan na jedan od SOX POP-ova u Sofiji. Pozivamo vas da iskoristite prednosti direktnog pristupa preko SOX mreže

28. Mart 2018. Beograd
Novi PoP-ovi: Nakon otvaranja novog PoP-a u glavnom Data centru u Beogradu (TKC, Katićeva 14) u januaru 2018, SOX nastavlja širenje mreže otvaranjem PoP-a u Niš-u ( TC Zona 3, Bulevar Nemanjica 25). Pozivamo vas da se povežete na SOX mrežu u nova dva PoP-a!

24. Mart 2018. Moskva
Na poziv organizatora Serbian Open eXchange je učestvovao na konferenciji TransNet, Russia 2018-te. Zoran Perović, CEO SOX-a, je održao prezentaciju na kojoj je predstavio SOX i njegovu ulogu u Srbiji i regionu, a zatim uzeo učešće u okruglom stolu koji je za temu imao ulogu, razvoj i povezivanje Internet Exchange-a.

1. Mart 2018. Beograd
IP Infusion, vodeći provajder SDN rešenja za telekomunikacione i datacentar mreže objavio je danas da je Serbian Open Exchange (SOX), vodeći Srpski IXP, izvršio uspešnu implementaciju OcNOS™ mrežnog operativnog Sistema - NOS i baremetal Edgecore Networks’ AS5812-54X opreme u svojoj mreži.
“Koristeći savremeno NOS rešenje u kombinaciji IP Infusion i Edgecore Networks, spremili smo uslove za elastičan razvoj naše infrastrukture,” reči su Dr. Nenada Krajnovića, jednog od vlasnika SOX-a i Tehničkog Direktora - CTO. “Nakon mnogih testova izabrali smo IP Infusion’s OcNOS kao u svetu dokazano rešenje za IXP mreže.
“Serbian Open exchange se ovim korakom pridružio sve većem broju korisnika IP Infusion’s OcNOS, slobodno birajući baremetal hardware u skladu sa svojim potrebama,” reči su Atsushi Ogata, CEO i Predsednika IP Infusion kompanije. “Modularnim dizajnom i otvorenim konceptom, SOX će biti u prilici da ubrza uvođenje novih usluga u svoju mrežu, kao i da snizi troškove poslovanja -TCO”

28. April 2016. Luksemburg
SOX je prezentovao svoja iskustva sa baremetal opremom i SDN-ready tehničkim rešenjima na konferenciji EURO-IX, koja je održana u Luksemburgu od 24-26 Aprila 2016.
Posetite link EURO-IX
Preuzmite SOX prezentaciju

22. April 2016. Tirana
SOX je uzeo aktivno učešće na skupu RIPE SEE5, koji je održan u Tirani od 19-20 Aprila 2016.
Pogledajte video SOX prezentacije
Pogledajte video sa SOX učešćem na panel diskusiji
Posetite RIPE SEE5 website
Preuzmite SOX prezentaciju na RIPE SEE5

24. April 2016. Beograd
SOX je na poziv organizatora finasijski i organizaciono podržao koferenciju SEEDIG o višeakterskom pristupu upravljanja Internetom. SEEDIG je 22. Aprila 2016. održan drugi put (prvi SEEDIG 2015 je održan u Sofiji) i ova inicijativa predstavlja deo IGF (Internet Governance Forum), koji su uspostavile Ujedinjenje nacije kao model za globalni dijalog svih aktera na polju upravljanja Internetom. SEEDIG takođe predstavja deo EuroDIG, koji se događa na nivou Evrope.
Više na linku

18. Mart 2016. Beograd
SOX je u saradnji sa RNIDS - om organizovao sada već tradicionalni sastanak RSNOG grupe u sklopu DIDS konferencije, 15. Marta 2016. u Beogradu, gde su diskutovane dalje aktivnosti RSNOG zajednice, kao i priprema i organizacija druge RSNOG konferencije.
Više na linku

17. Mart 2016. Beograd
SOX je na poziv organizatora uzeo aktivno učešće na dvanaestom SEE Telecoms forumu u organizaciji EEL Events održanog 17. Marta 2016. u Beogradu. Zoran Perović je ispred SOX-a pružio više informacija o stanje telekomunikacija u Srbiji i širem regionun, kao i učestvovao u okruglom stolu o M&A aktivnostima u Srbiji, pre i posle privatizacionog tendera za Telekom Srbija.
Više na linku

27. Novembar 2015. Beograd
RNIDS je organizovao prvu RSNOG konferenciju u Beogradu 27. Novembra 2015. SOX je uzeo aktivno učešće u organizacionom odboru koji je određivao teme konferencije i pozivao predavače, a Goran Slavić, Zoran Perović i Nenad Krajnović su imali veoma zapažena izlaganja i učešće na okruglom stolu.
Pročitajte izveštaj sa prve RSNOG konferencije
Pogledajte video: Zoran Perović - otvaranje konferencije
Pogledajte video: Nenad Krajnović - DNS rutiranje i CDN-ovi
Pogledajte video: Zoran Perović - Ruting politike
Pogledajte video: Goran Slavić - Bare-Metal Switching iskustva iz prakse
Pogledajte video: Panel diskusija Open Networking u praksi AMRES ETF VIP Mobile AMRES

24. April 2015. Beograd
SOX je bio jedan od domaćina i uzeo aktivno učešće na skupu RIPE SEE4, koji je održan u Beogradu od 21-22 Aprila 2015.
Pogledajte video Zoran Perović Plenary Speach
Pogledajte video SOX prezentacije
Posetite RIPE SEE4 website

12. Mart 2015. Beograd
Uz podršku SOX-a RNIDS je organizovao pripremni sastanak RSNOG grupe čije su teme bile uspostavljanje CERT u okviru RNIDS, izrada logotipa i web sajta RSNOG, kao i organizacija prve RSNOG konferencije. Sastanak je održan 10. Marta 2015. u Beogradu.
Više na linku

3. Septembar 2014. Beograd
SOX je u saradnji sa RNIDS - om organizovao prezentacije i pozivanje posetioca okruglog stola o primeni IPv6 u Srbiji, održanog 1. Septembra.2014. godine. Razmatrane su prednosti i mane IPv6 adresiranja, kao i prezentovane najbolje prakse najvećih operatera u Srbiji. Okrugli sto je bio izuzetno posećen i predstavlja začetak mnogo veće i značajnije RSNOG konferencije.
Više na linku

Događaji

Sedma RSNOG konferencija, Beograd, 30. novembar 2021.

Po sedmi put SOX je pomogao u organizaciji RSNOG konferencije.

Oporavak od otkaza i merenje performansi su teme koje su dominirale na skupu.

SOX je prezentovao svoj pristup projektovanju i održavanju svoje infrastrukture koja predstavlja i kritičnu infrastrukturu u Republici Srbiji.

SOX je prezentovao i opis platformi za merenje kvaliteta Interneta, od kojih se 90% nalazi u srcu Srpskog Interneta tj u SOX-u.

Zahvaljujemo se svim našim prijateljima i partnerima, koji su dominatno i prezentovali na RSNOG 07.

CeeCee Summer, Beograd 9-10 septembar 2021.

SOX je tradicionalni partner i sponzor centralnog skupa regionalnih Telekom i Internet operatora CEE-CEE Summer koji se u kontinuitetu održava u Beogradu od 2014 godine.

Za bilateralnim stolom smo ugostili mnoge prijatelje (od kojih su neki čak i korisnici 🙂 )

Izuzetna posećenost skupa pružila nam je priliku da se vidimo sa postojećim partnerima, ali i napravili neke nove kontakte i dogovore, čija realizacija je već uveliko u toku, a mnogi će se realizovati kontinuirano i tokom 2022.

Vidimo se i 2022.

 

Četvrta RSNOG konferencija, Beograd 22 novembar 2018.

SOX je po četvrti put uzeo aktivno učešće u organizaciji 4. po redu RSNOG konferencije.

Otvaranje i pozdravni govor Zorana Perovića možete pogledati ovde.

A izlaganje Nenada Krajnovića na temu dobrih praksi u BGP oglašavanju na Internetu ovde.

Celodnevni program uključivao je izlaganja RIPE-a, ISOC-a, CISCO-a, RNIDS-a, RATEL-a, PCH-a, JUNIPER-a, a dominirale su teme iz domena Informacione bezbednosti i povećanja kvaliteta i dostupnosti Internet usluga u Srbiji, regionu Jugoistočne Evrope, ali i cele Evrope i sveta.

CeeCee Summer, Beograd 24-25 Maj 2018.

SOX je uzeo aktivno učešće i bio jedan od sponzora na skupu CeeCee Summer 2018, koji je održan u Beogradu od 24-25 Maja 2018.

 

RIPE SEE4 Beograd 21-22 April 2015

SOX je bio jedan od domaćina i uzeo aktivno učešće na skupu RIPE SEE4, koji je održan u Beogradu od 21-22 Aprila 2015.

♦ Zoran Perović Plenary Speach                          Pogledajte video
♦ Zoran Perović Prezentacija                                Pogledajte video

RSNOG Beograd 27 Novembar 2015

RNIDS je organizovao prvu RSNOG konferenciju u Beogradu 27. Novembra 2015. SOX je uzeo aktivno učešće u organizacionom odboru koji je određivao teme konferencije i pozivao predavače, a Goran Slavić, Zoran Perović i Nenad Krajnović su imali veoma zapažena izlaganja i učešće na okruglom stolu.

♦ Izveštaj sa prve RSNOG konferencije                                                                                 Pročitajte izveštaj
♦ Zoran Perović - otvaranje konferencije                                                                              Pogledajte video
♦ Nenad Krajnović - DNS rutiranje i CDN-ovi                                                                        Pogledajte video
♦ Zoran Perović - Ruting politike                                                                                             Pogledajte video
♦ Goran Slavić - Bare-Metal Switching iskustva iz prakse                                                  Pogledajte video
♦ Panel diskusija Open Networking u praksi AMRES ETF VIP Mobile AMRES               Pogledajte video